Kommunikation mellan människor

När man går igenom allt gammalt släktmaterial så fascineras man av hur kommunikationerna har förändrats på bara 200 år. Förr var man isolerad och ganska okunnig om omvärlden.

Nu kan man komma i direktkontakt med människor över hela världen. Man kan se vad som händer i hela världen och man kan förflytta sig till andra världsdelar på några timmar. Så var det inte för förfäderna. Här följer några exempel:

Lärdomsresa ut till det okända

När Jacob Eurenius 1640 begav sig från sin pappas bondgård i Långsele för att studera i Strängnäs kan han inte haft någon vidare klar bild av vad som väntade. Han hade på sin höjd hört spridda berättelser om livet på en sådan avlägsen plats och det är inte säkert att alla rykten var sanna. Sedan fortsatte han dessutom till Åbo!

Kärlek per post 1

Det är svårt att förstå hur Carl Abraham Eurenius i Osby, Skåne, 1815 kunde etablera kontakt och gifta sig med en dam som bodde norr om Lysekil i Bohuslän. Det fanns ingen möjlighet till små förtroliga samtal. Några foton fanns inte. Varje brev tog ett par veckor och ett personligt möte tog ännu längre tid. Det var nog bara att köpa grisen i säcken!

Därför var det ganska naturligt att man istället gifte sig med någon i granngården, även om det var en släkting!

Kärlek per post 2

När Eduard och Minna skulle utbyta information mellan Sverige och Brasilien tog det sex veckor för ett brev att nå fram. Sedan tog det lika lång tid innan man fick svar. Det blev alltså tre månader innan man fått svar på en fråga. När man dessutom tvingades lämna kvar sin 1½-åriga dotter i Sverige - vad fick man reda på om hennes tillstånd?

Det är alltså inte underligt att Eduard i sin Afrikanska dagbok är lyrisk då han 1894 beskriver en kommande telegraflinje mellan Kairo och Kapstaden och en järnväg genom Afrika som skall göra denna kontinent lika välmående som Europa.

En veckas resa mellan Stockholm och döden

När Jonas Carlströms båt frös inne i Stockholm 1842 var han tvungen att ta häst och vagn för att kunna fira jul i sitt hem i Kalmar. Men efter en veckas resa förfrös han båda benen, togs in på sjukhus i Jönköping och dog i kallbrand.

Tågen medförde en enorm utveckling

En resa från Stockholm till Skåne tog en dryg vecka i början av 1800-talet. När tågen började gå på andra halvan av 1800-talet minskade tiden till ett dygn, tala om utveckling! Och vi som klagar när tåget är 10 minuter försenat!

Ölandsbron blev ett lyft

När Minna Wistrand och hennes syster åkte från Öland till Kalmar på vintern 1856 så måste dom riskera livet i en släde över Kalmar Sund!

Från glasberget till Brasilien

När Minna åkte till Brasilien 1879 för att gifta sig obesett - vad hade hon för bild av sitt kommande liv? Hon hade sjöfarande släktingar, men vad hade dom berättat och vad visste dom om det inre av Brasilien?